Overstappen naar Google Analytics 4

Universal Analytics verzameld geen gegevens meer vanaf 1 juli, ben jij al over naar Google Analytics 4?

Als ondernemer is het belangrijk om inzicht te hebben in hoe bezoekers jouw website gebruiken en hoe je de prestaties kunt verbeteren. Google Analytics is de plek waar je deze inzichten krijgt. Op 1 juli is de oude versie hiervan, Universal Analytics, vervangen door een nieuwe omgeving: Google Analytics 4. Ben jij al over?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is Google Analytics eigenlijk? In Google Analytics zijn belangrijke statistieken van jouw website zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves.

Google Analytics: essentieel hulpmiddel

Google Analytics is zodoende een essentieel hulpmiddel als je aan de slag gaat met online marketing. De statistieken en data worden voornamelijk gebruikt om bezoekers te analyseren. Bijvoorbeeld: Waar komen mensen vandaan? Hoe oud zijn ze? Welke pagina´s bezoeken ze? Welke producten kopen ze? Dit helpt je ook meteen om te beoordelen of je website goed werkt en maakt duidelijk wat je moet verbeteren.

Vanaf 1 juli 2023 kan je alleen nog de nieuwe versie van Analytics gebruiken: Google Analytics 4 (GA4). Deze vervangt het verouderde Universal Analytics. GA4 biedt een aantal nieuwe en verbeterde functies ten opzichte van Universal Analytics.

Voordelen Google Analytics 4

Eén van de voordelen van Google Analytics 4 is dat het mogelijk is om data van verschillende platformen te combineren. Bovendien zijn de metingen uitgebreid (bijvoorbeeld voor contactformulieren, klikken en scrolls) en is het privacy vriendelijker, doordat IP-adressen automatisch geanonimiseerd worden. Ook ontvang je in GA4 adviezen op basis van machine learning en kan je rapporten veel beter personaliseren. 

Een ander voordeel is dat je meer databronnen kan koppelen. Zo is het mogelijk om SEO-resultaten naar Google Analytics te brengen en met de tool ‘Kostengegevens importeren’ kan je gegevens importeren die afkomstig zijn van niet-Google-campagnes, zoals e-mailmarketing.  

Meerdere websites

En dat is het nog niet. Had je in Universal Analytics meerdere accounts nodig als je meerdere websites hebt, met Google Analytics 4 is dat niet meer nodig. Je hebt nu sneller en makkelijker inzicht in meerdere websites. Ook is het mogelijk om te testen of metingen werken, waardoor fouten sneller opgespoord worden.

GA4: makkelijker in gebruik en personalisatie

Google Analytics 4 is bovendien te personaliseren, onder meer doordat je makkelijker specifieke parameters zelf kan toevoegen. Eerder was je daarin gelimiteerd. Nu kun je, tot op zekere hoogte, zelf metingen bedenken. Ook is het mogelijk om de rapporten op maat te maken, terwijl je eerder gebonden was aan veel standaardrapporten.

Nadelen

Er kleven ook nog een aantal nadelen aan Google Analytics 4. De belangrijkste is drempelwaarden, waardoor gegevens niet altijd meer getoond worden in de rapporten. Ook zijn een bepaalde statistieken niet meer te zien (zoals uitstappercentage) en is het niet mogelijk om data uit Universal Analytics mee te nemen. 

Het is bovendien moeilijker om alle data uit Google Analytics 4 naar Looker Studio te brengen. Looker Studio is een gratis tool, waarin je data samenbrengt en vervolgens op maat gemaakte rapporten maakt. Veel online marketeers gebruiken dit om hun klanten inzicht te verschaffen in de resultaten. 

GA4: een must voor ondernemers

De overgang van Universal Analytics naar Google Analytics 4 heeft dus voor- en nadelen. Het gebruik ervan blijft hoe dan ook essentieel voor ondernemers die het maximale uit hun website willen halen. Wil je hulp bij de overgang naar Google Analytics 4 of heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit bericht met collega's!

Gerelateerde artikelen