Gratis online marketing tools

Met deze gratis tools kun je zelf aan de slag met online marketing

Ga je aan de slag met online marketing, maar wil je daar niet meteen een groot budget voor vrijmaken? Wij hebben de belangrijkste, meest krachtige gratis online marketingtools voor je op een rij gezet. Die hebben we verdeeld in vier categorieën: zoekmachines, website, content en mail.

 

Zoekmachine marketing tools

De zoekwoordplanner van Google Ads
De zoekwoordplanner van Google Ads helpt je om zoekwoorden te ontdekken die relevant zijn voor jouw bedrijf of producten. Je kunt de zoekvolumes zien, de gemiddelde klikprijzen analyseren en zoekwoordgroepen maken om je campagnes te optimaliseren.

Screaming frog
Deze gratis tool ‘crawlt’ je website en geeft je informatie over je technische SEO, zoals metadata, broken links, redirects, images en veel meer.

Google Search Console
Google Search Console geeft je informatie over hoe jouw website presteert in de zoekresultaten. Zo zie je bijvoorbeeld hoeveel verkeer je website krijgt via zoekopdrachten, welke zoekwoorden populair zijn en toont het fouten op je website.

Google Ads editor
Deze applicatie helpt bij het beheren, maken en optimaliseren van je Google Ads campagnes, zonder dat je in de browser hoeft in te loggen.

Google Merchant Center
Hiermee kun je je productinformatie uploaden om te gebruiken in Google Shopping advertenties en in de zoekresultaten van Google.

Majestic SEO
Majestic SEO is een linkanalyse tool, die je informatie geeft over het linkprofiel van een website, zoals de ‘trust flow’, ‘citation flow’, ‘aantal backlinks’ en meer.

 

Website tools

Google Lookerstudio 

Met de Google Lookerstudio voeg je data uit allerlei bronnen samen en visualiseer je die in rapporten en dashboards. Voeg bijvoorbeeld data uit Google Analytics 4, Google Ads, Google Search Console samen en deel ze met je team of klanten.

Google Analytics 4 (GA4)
Google Analytics 4 geeft je de inzichten die je nodig hebt om je website te optimaliseren en je prestaties te verbeteren. Deze nieuwste versie van Google Analytics biedt een breder scala aan analyse- en trackingmogelijkheden dan de vorige versie, waardoor je nog meer inzicht krijgt in hoe bezoekers jouw website gebruiken en hoe je de prestaties kunt verbeteren.

Google Tag Manager (GTM)
Dit is een gratis tool waarmee je tags op je website beheert, zonder dat je de code hoeft aan te passen. GTM helpt bij het analyseren en optimaliseren van je website en maakt het eenvoudig om trackingtags toe te voegen of te verwijderen, specifieke pagina’s of knoppen te tracken en acties op je website te volgen. In combinatie met WordPress kan GTM eenvoudig geïmplementeerd worden via de plugin ‘Google Tag Manager for WordPress’.

Clarity
Clarity is een gratis tool van Microsoft, waarmee je een beter beeld krijgt van het gedrag van de bezoekers op je website. Je kunt bijvoorbeeld muisbewegingen en klikpatronen in kaart brengen.

WordPress
Dit is een open-source Content Management System (CMS), waarmee je heel eenvoudig een website maakt en beheert. Twee handige plugins die je helpen in WordPress: 

  • Elementor: hiermee ontwerp je eenvoudig pagina’s, zonder dat je code hoeft te schrijven.
  • Yoast: een populaire WordPress-plugin die je helpt om je SEO te verbeteren door bijvoorbeeld je zoekwoorden te analyseren en je content te optimaliseren.

Google PageSpeed Insight
Deze tool analyseert de snelheid van een website op desktop en mobiel en geeft verbeterpunten om de snelheid te verhogen.

 

Content creatie tools

Creator Studio 

Dit is een gratis tool van Facebook die je helpt om je video’s, afbeeldingen en berichten te beheren en te optimaliseren voor Facebook en Instagram. Hiermee kun je onder meer je content plannen, bekijken hoe de prestaties zijn en je content optimaliseren voor meerdere doelgroepen.

Canva 

Dit is een website waarmee je eenvoudig gratis professionele afbeeldingen, social media posts, flyers en brochures maakt. Canva heeft veel sjablonen, beelden en icons die je kunt gebruiken om je eigen ontwerpen te maken.

Hootsuite 

Hootsuite is een handige social media management tool, waarmee je meerdere social media-accounts beheert vanuit één interface. Hiermee kun je bijvoorbeeld berichten plannen, analytics bekijken of je social media-inhoud realtime monitoren.

Pexels 

Dit is een gratis stockfotowebsite waar je beelden, video’s en muziek vindt, die je commercieel mag gebruiken zonder dat je aan bronvermelding hoeft te doen.

ChatGPT

ChatGPT is een variant van GPT-3 en is specifiek getraind om te communiceren in een conversatie-stijl. ChatGPT is in staat om te begrijpen en te reageren op natuurlijke taalinput, zoals vragen of opdrachten, en kan gebruikt worden voor tal van toepassingen zoals chatbots, virtuele assistenten en het schrijven van teksten.

Microsoft designer

Microsoft designer is één van de vele nieuwe, veelbelovende AI-tools. Microsoft designer is in staat om tekst om te zetten in beeld. Geef (in het Engels) hoe de afbeelding eruit moet zien en de bot genereert in minder dan een minuut een prachtig plaatje. 

 

Email marketing tool

Mailchimp

Mailchimp is een gratis en betaalde e-mailmarketing tool, waarmee je professionele nieuwsbrieven en e-mailcampagnes maakt en verstuurt. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface, waarmee je e-mails ontwerpt, contactlijsten beheert, e-mails segmenteert, e-mails test en rapportages bekijkt.

 

Met deze gratis tools kun je direct je doelgroep bereiken, jouw online aanwezigheid versterken en de resultaten van je bedrijf verbeteren. Veel succes! Toch hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit bericht met collega's!

Gerelateerde artikelen