De SEO content checklist

Deze checklist helpt bij het optimaliseren van jouw SEO-teksten

Iedereen wil het liefst gratis online gevonden worden en zo nieuwe klanten of opdrachtgevers binnenhalen. Om ervoor te zorgen dat je website goed scoort in de zoekresultaten heb je natuurlijk allereerst kwalitatief hoogwaardige content nodig. Maar daarnaast is het belangrijk om de juiste SEO-technieken toe te passen. In dit artikel delen we een aantal handige tips en geven we je de SEO-checklist van Result Based.

Voor je aan de slag gaat met SEO, is het belangrijk om een SEO-strategie te bepalen. Daarvoor moet je rekening houden met vier belangrijke factoren: zoekvolume, haalbaarheid, relevantie en zoekintentie.

Zoekvolume

Het is belangrijk om eerst te achterhalen op welke woorden of woordcombinaties wordt gezocht, het zogeheten zoekvolume. Dat moet natuurlijk niet te laag zijn. Tegelijkertijd zul je zien dat bij te hoge zoekvolumes de concurrentie groot is, waardoor de kans van slagen kleiner wordt.

Dat brengt ons bij de tweede factor: haalbaarheid. Ga je online concurreren met grote bedrijven, terwijl je zelf nog de eerste stappen als bedrijf moet zetten, dan is het verstandiger om je te richten op zoekwoorden waarop minder concurrentie is. Daar zal ook minder volume op zitten, maar je zult zien dat je onderaan de streep daar meer bezoekers mee trekt dan als je de concurrentie aangaat met gerenommeerde bedrijven. 

Relevante zoekwoorden

Het is daarnaast belangrijk om zoekwoorden te kiezen die relevant zijn voor jouw bedrijf. Ze moeten aansluiten bij jouw werkzaamheden of de producten die je verkoopt. Zoekwoorden die te algemeen zijn, hebben bovendien vaak een hogere concurrentie en maken het dus moeilijker om hoog te scoren in zoekresultaten.

Ook weet je bij te algemene zoekwoorden niet goed wat de zoekintentie van mensen is. Het is van belang om te begrijpen wat gebruikers zoeken als ze bepaalde zoekwoorden invoeren. Vervolgens kun je de pagina’s optimaliseren om aan die intenties te voldoen. Zoekwoorden die meer gericht zijn op informatieve vragen hebben bijvoorbeeld vaak een andere zoekintentie dan zoekwoorden gericht op aankopen of transacties.

Zoekwoordenonderzoek

In een zoekwoordenonderzoek (waarmee Result Based je uiteraard kan helpen) komen al deze factoren samen. Zo’n onderzoek vormt eigenlijk de basis van je SEO-strategie. Aan de hand daarvan kun je bepalen welke pagina’s je gaat toevoegen aan je website en voor welke zoekwoorden je deze pagina’s gaat optimaliseren.

Voor het optimaliseren van de pagina’s moet je de zoekwoorden op meerdere manieren integreren. Door de juiste zoekwoorden op de juiste plaatsen te verwerken, kun je de relevantie van je website vergroten en zo een hogere positie in de zoekresultaten behalen.

We hebben in onderstaande checklist op een rij gezet op welke plekken van de pagina je de zoekwoorden moet verwerken. Meestal probeer je met één pagina op twee à drie zoekwoorden te scoren. Deze zoekwoorden moeten elkaar aanvullen of verband houden met elkaar.

De SEO-checklist van Result Based:

  1. De H1-titel van de pagina moet het belangrijkste zoekwoord bevatten. In het ideaalplaatje staat het zoekwoord vooraan.
  2. Verwerk de zoekwoorden in de tussenkoppen en tag die als ‘Koptekst 2’.
  3. Het belangrijkste zoekwoord moet een aantal keer in de tekst voorkomen. Hoe meer, hoe beter (maar let op, overdrijf niet). De plugin ‘Yoast’ kan je hierbij helpen. Ook andere belangrijke, aanverwante zoekwoorden moeten een aantal keer in de tekst voorkomen.
  4. De eerste zin van de tekst moet het belangrijkste zoekwoord bevatten.
  5. De alt-titels van afbeeldingen moeten het belangrijkste zoekwoord bevatten.
  6. Page title moet het belangrijkste zoekwoord en (indien mogelijk) aanverwante zoekwoorden bevatten.
  7. Meta description moet het belangrijkste zoekwoord en aanverwante zoekwoorden bevatten.
  8. Verwerk twee interne links in de tekst. Verwijs daarin naar andere relevante pagina’s van je website.
  9. Het belangrijkste zoekwoord moet in de url staan. Let wel op, als er een url wordt aangepast moet er een 301-redirect geplaatst worden om de opgebouwde positie te behouden.

Nog twee handige tips: analyseer de content van andere websites die goed scoren op de zoekwoorden waarop je wilt scoren. Gebruik voor het schrijven van de teksten ChatGTP, maar herschrijf en controleer de teksten nog wel.

Wil je hulp bij de SEO-strategie voor jouw bedrijf of heb je andere vragen op het gebied van online marketing? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Deel dit bericht met collega's!

Gerelateerde artikelen