Wil je het aantal conversies verhogen via de website?

Wil je het aantal conversies verhogen via de website?
Met deze tips creëer je een gebruiksvriendelijke website die tot meer conversies leidtEen goede website is er een waarbij bezoekers zich niet realiseren hoe goed hij eigenlijk is. Alles loopt zo logisch en vanzelf dat de gebruikerservaring optimaal is. Dit zal uiteindelijk leiden tot meer conversies en haalt meer rendement uit de marketinginspanningen. In deze blog zetten we de belangrijkste factoren van een gebruiksvriendelijke en goed converterende website op een rijtje.

1. Verleiding in plaats van afleiding

De bezoeker van je website moet binnen drie seconden weten wat je doet. Daarvoor is nodig: een korte, duidelijke tekst en een relevante afbeelding. Ook de naam van je bedrijf en een heldere slogan spelen hierbij een belangrijke rol.In de praktijk is het vooral de kunst om voor zo min mogelijk afleiding te zorgen, zodat je bezoekers verleidt om een bepaalde kant op te gaan, bijvoorbeeld richting een bestel- of contactformulier. Daarnaast zijn duidelijke koppen, tussenkopjes en voldoende witruimte belangrijk. En laat snel zien waarom iemand voor jou moet kiezen; wat zijn de unique selling points?

2. Duidelijke structuur

Een duidelijke structuur en navigatie zijn essentieel voor een overzichtelijke website. Bezoekers moeten gemakkelijk vinden wat ze zoeken. Dit doe je door het belangrijkste bovenaan de pagina te plaatsen, de navigatiebalk logisch in te delen en de informatie te verdelen in heldere categorieën.Voorbeeld: Een website met een heldere structuur en navigatie is die van Zalando. Het menu is duidelijk ingedeeld en er zijn subcategorieën zichtbaar, waardoor bezoekers snel en gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.

3. Kies een huisstijl

Consistentie in design en lay-out zorgt voor eenheid en herkenbaarheid. Het geeft jouw website een overzichtelijke en professionele uitstraling. Zorg daarom dat alle pagina’s binnen de website dezelfde kleuren, lettertypen en opmaak hebben. Door slim gebruik te maken van kleuren, laat je bepaalde elementen opvallen.Voorbeeld: De website van Apple heeft consistentie in design en lay-out. Alle pagina’s hebben dezelfde kleuren, lettertypen en opmaak, waardoor de website als geheel een uniforme uitstraling heeft.

4. Tijd voor actie

Een duidelijke call-to-action is essentieel om bezoekers aan te sporen een product te kopen of een contactformulier in te vullen. De call-to-action moet opvallend en prominent aanwezig zijn en het moet duidelijk zijn wat er gebeurt als de bezoeker op de knop drukt.Om te achterhalen wat het meest effectief is, is het verstandig om regelmatig optimalisaties door te voeren. Je kan verschillende knoppen en kleuren proberen. Houd vervolgens de statistieken van de website in de gaten om te controleren of de optimalisaties effect hebben.Voorbeeld: Booking.com heeft heel veel gedaan om de call-to-action-buttons te optimaliseren. Eindeloos is er getest met verschillende kleuren, plekken en vormen. Het is één van de redenen waardoor het bedrijf jarenlang is blijven groeien.

5. Ongelooflijke haast

Dit ligt in het verlengde van de call-to-action. Als je een bezoeker wil dwingen tot actie, moet hij of zij de noodzaak voelen om dat direct te doen. Dat gevoel kun je opwekken met tijdelijke (korting) acties, maar ook door op strategische plekken teksten te plaatsen die je het gevoel geven dat je haast moet maken.Voorbeeld: We pakken nogmaals Booking.com erbij. Het bedrijf geeft je namelijk altijd het gevoel dat je haast moet maken. Door onder andere aan te geven hoeveel mensen tegelijkertijd met jou naar een bepaald hotel kijken, hoeveel kamers er nog over zijn en wanneer de laatste reservering is, krijg je het gevoel dat je niet te lang meer moet wachten.

6. Korte route naar de finish

Een goede website verleidt de bezoekers niet alleen tot actie, als de bezoeker eenmaal begonnen is, dan moet het zo makkelijk mogelijk zijn om de actie af te ronden. Maak dus de drempel om een bestelling af te ronden zo laag mogelijk. Minimaliseer het aantal invulvelden in het contactformulier. Bezoekers moeten zo snel mogelijk door de ‘funnel’. Hoe kleiner de moeite, hoe meer mensen de actie daadwerkelijk afronden.Voorbeeld: Bij Deliveroo kon je eerdere bestellingen altijd eenvoudig opnieuw bestellen. Bovendien onthield de app je adres én had het een koppeling met PayPal. Je hoefde daardoor de betaling niet eens meer buiten de app te bevestigen: een druk op de knop ‘bestellen’ was voldoende om ook direct te betalen.

7. Snelle laadtijd

Een website met een snelle laadtijd draagt bij aan een prettige gebruikerservaring en kan ook leiden tot een hogere positie in de zoekresultaten van zoekmachines. Zorg dat de website geoptimaliseerd is voor snelheid, bijvoorbeeld door het gebruik van gecomprimeerde afbeeldingen en een minimale hoeveelheid scripts en plug-ins. Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insight om de snelheid te testen en verbetertips te krijgen.

8. Responsief design

Een website met een responsief design past zich automatisch aan, aan het apparaat waarop deze bekeken wordt. Zo voorkom je dat de bezoeker moet inzoomen en scrollen om de website te kunnen lezen. Waarschijnlijk bekijkt de meerderheid van je bezoekers jouw website op zijn of haar mobiel. Met tools zoals Google’s Mobile Test kun je de gebruikerservaring op mobiele apparaten testen en krijg je tips om die te verbeteren.Voorbeeld: Een website met een goed responsief design is die van H&M. Probeer de site maar eens te openen op verschillende apparaten, dan zie je dat de website zich perfect aanpast aan het scherm.

9. Social proof

Toon beoordelingen, recensies of het aantal verkochte producten op je website om het vertrouwen te winnen van bezoekers. Hiervoor geldt: hoe echter, hoe beter. Een recensie met de voor- en achternaam plus foto zorgt voor meer betrouwbaarheid dan een review met alleen een voornaam, die laatste is immers niet te verifiëren en kan daardoor net zo goed verzonnen zijn.

10. Gebruik de data

Doe gepersonaliseerde aanbiedingen op de website door gebruik te maken van de gegevens van bezoekers (bijvoorbeeld hun locatie, zoekgedrag en geschiedenis). Daarmee wordt de kans groter dat een bezoeker contact opneemt of een bestelling plaatst, omdat de aanbieding aansluit bij iemands voorkeuren.Voorbeeld: Netflix doet dit goed. Door gegevens van bezoekers te gebruiken worden gepersonaliseerde aanbevelingen gedaan voor films en series. Hierdoor is de kans groter dat de bezoeker langer blijft kijken en een abonnement afsluit.

11. Vestig je naam

Mensen hebben de neiging om te luisteren naar mensen die zij als een autoriteit beschouwen. Door jezelf te presenteren als een expert op een bepaald gebied, groeit het vertrouwen. De eerder genoemde beoordelingen en reviews op je website dragen hier natuurlijk aan bij, maar toon ook bepaalde keurmerken of certificaten op je site. Daarnaast kan een grote groep volgers op social media helpen.Voorbeeld: Ook wij laten graag zien dat we weten waarover we praten. Daarom delen we onze kennis in blogs en we zijn trots dat we officieel erkend zijn als Google Partner. Dit betekent dit wij de maximale campagneresultaten behalen voor onze klanten en Google Ads-vaardigheden en -expertise aan kunnen tonen met certificeringen.

Meer informatie

Het hebben van een website voor jouw bedrijf is dus stap één op de weg naar een succesvolle onderneming. Maar daarmee ben je er nog niet. Met bovenstaande tips gaat jouw website beter converteren. Wil je daar hulp bij krijgen of advies over ontvangen? Dan helpen wij je bij Result Based natuurlijk graag.
Video afspelen over Wil je het aantal conversies verhogen via de website?

Deel dit bericht met collega's!

Gerelateerde artikelen